torstai 11. lokakuuta 2012

MV Silja Europa 11/10/12

Kas niin! Päätin kertoa teille eräästä toisesta (luultavasti kaikille turussa asuville)  tutusta laivasta. Nimittäin m/s Silja Europasta. Silja Europa on tällä hetkellä ja luultavasti tulevaisuudessakin Itämeren suurin matkustaja-autolautta. Aluksen omistaa siis Silja Line, tai oikeastaan Tallink Silja, mutta Tallinkiin fuusioituminen ei ole tehnyt Siljalle yhtään hyvää... Kuitenkin, Europa liikennöi Turun linnansatamasta, Tukholman Värtanille, alus poikkeaa yöllä Långnäsissa ja päivällä Maarianhaminassa. Alus lähtee joka ilta Turusta ja joka aamu Tukholmasta. Aluksen vuoroparina kulkee Viking Linen m/s Isabella. Oikeastaan aluksen varsinainen liikennekumppani on Silja Galaxy, mutta Isabella lähtee joka ilta Turusta / Tukholmasta Europan perässä, joten on ilmiselvää, että "Isbe" on Europan vuoropari.
Silja Europa Tukholmassa, tarkemmin Värtän Hamn:issa
Silja Europa liikennöi (siis) reitillä, Turku-Maarianhamina/Långnäs-Tukholma. Alus on monelle Turun asukkaalle tuttu, mutta moni Helsinkiläinen muistaa Europan vieläkin Helsinki-Tukholma-lauttana. Alus nimittäin liikennöi luovutuksesta alkaen Helsinki-Tukholma reitillä, jolla se liikennöi vuoteen 1995 saakka, jolloin Silja Serenade korvasi sen, ja Europa siirtyi Turku-Tukholma reitille parempien ohjausominaisuuksien takia. Moni ei luultavasti tiedä, mutta Silja Europalla oli maailman ensimmäinen kelluva Mäkkäri vuoteen 1996 asti. Alus rakennettiin Meyer Werthin telakalla, papenburgissa, Saksassa. Laiva rakennettiin vuonna 1993 ja luovutettiin Silja Linelle samana vuonna, luovutuksen jälkeen Europa siirtyi Helsingin linjalle pareina Silja Symphony, ja Vikingin Isabella ja Mariella, Mariella toimi Europan vuoroparina.
Europa Tukhoman saaristossa vuonna 1994, huomatkaa että Europan sininen väri oli tuolloin astetta tummempi kuin nykyään!
Moni teistä muistaa varmasti Estonian onnettomuuden? Noh, Silja Europa oli onnettomuus paikalla pelastamassa eloonjääneitä/vedenvarassa olevia ihimisiä. Silja Europan tuolloinen kapteeni, Esa Mäkelä nimitettiin pelastusoperaation OSC (one scene commander). Europalla oli suora radioyhteys Estoniaan ja lopulta Aluksen miehistö sai Estonian koordinaatit ja Europa kääntyi kohti Estonian antamaa sijaintia klo 01.42, n. 11 solmun nopeudella matkannut Europa saapui onnettomuus paikalle Viking Linen Mariellan jälkeen kello 02.30. Europan miehistö sai pelastettua 1 ihmisen vesestä, ja alukselle tuotiin 6 loukkaantunutta ihmistä Helikoptereilla. Europa toimi ns. "pääaluksena" ja Marialla puolestaan oli helikopterien "pää-aluksena". Kun traaginen yö valkeni aamuksi, niin muut alukset saivat luvan jatkaa matkaa, mutta Europa jäi vielä onnettomuuspaikalle kello 20.30 asti. Alus saapui Tukholmaan seuraavana päivänä klo 03.20. Saavuttuaan Värtanille, aluksen oikeanpuoleinen keulaportti oli vaurioitunut, eikä autoja saatu pois aluksesta. Onnettomuuden jälkeen monen aluksen keulaportti hitsattiin kiinni.
Europa saapumassa Maarianhaminaan.

Vuonna 1995 Europa ja Serenade vaihtoivat reittejä, eli Serenade siirtyi Hki-Sto reitille ja Europa Tku-Sto reitille. Siirryttyään Turun linjalle, Europa pariksi siirtyi Silja Festival. Europa liikennöi säännöllisesti joka ilta Turusta ja joka aamu Tukhomasta. Muutamia poikkeuksia oli, kuten esim. keväisin ja syksyisin, eli ei korkeasesonki aikana alus liikennöi Turusta Kapellskäriin. Europa täyttää ensi vuonna 20 vuotta!!
Kuvassa on kaikki neljä Turku-Tukholma alusta, vasemmalta oikealle; Europa, Amorella, Festival ja Isabella
Kun Tallink fuusioitui Siljaan ja Tallink myi Regina Baltican Tukholma-Riika reitiltä, joten Silja Festival siirtyi ReBan tilalle ja Festivalin tilalle siirtyi Tallinkin uudisrakennus, Galaxy.
Europa ja Galaxy lähdössä Maarianhaminasta.
Tässä vielä muutama "tekninen tieto":
rakennettiin vuonna:  1993
mitat: 201,68 x 32 x 6,8 (metriä)
matkustajakapasiteetti on:  3013
hyttipaikkoja on: 3013, eli yhteensä 1152 hyttiä
autopaikkoja on: 340 autoa tai 60 rekkaa
kansia: 13
Silja Europa on liputettu suomelle.
Kotisatama: Maarianhamina
Silja Europa Helsingissä.
Europa turun saaristossa.
Seuraava postaus tulle muutaman päivän sisällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti